Pretraživanje odaberi kategoriju

Palanović, Dubravko: Etide za mlade, Pet etida za klavir

Etide za mlade, Pet etida za klavir
1
Ubaci u košaricu
Cijena: 10,00 € 75,35 kn sa PDV-om
Dodaj u favorite »
Kod pisanja ovih etida ponajprije sam se vodio željom da to budu muzikalne skladbe motivirajuće za vježbanje i sviranje, a ne nužno samo suhoparne vježbe za neki tehnički problem. Etide su svojom zahtjevnošću poredane u pet kategorija i bave se različitim elementima klavirske tehnike, ali i glazbene interpretacije. U onim početnim etidama više sam se bavio koordinacijom lijeve i desne ruke, kao i razlučivanjem melodije i pratnje, dok sam od 3. etide nadalje postupno obuhvaćao sve kompliciranije tehničko-interpretativne elemente, što kulminira petom etidom, koja je dosta virtuozna.
 
Dubravko Palanović
 
 
Skladatelj Dubravko Palanović poklonio je 30. međunarodnome natjecanju Mladi virtuozi, Zagreb ciklus od pet etida za klavir, naslovivši ih Etide za mlade. Lijep i jednostavan naslov, pun nade i ljupke energije.
Ciklus je to od pet skladnih minijatura, koje svoju potku imaju u renesansnome (etida br. 1) i baroknome stilu (etide br. 3, 4 i 5), dok nas etida br. 2 podsjeća na preludij ili pjesmu bez riječi romantičnoga razdoblja, koje također baštini svoje korijene i formu iz baroka. Etide su pitke, dopadljive melodike, u tehničkom i sadržajnom smislu (svaka pojedinačno) izvrsno prilagođene uzrastu za koji su pisane.
Ovaj je ciklus dragocjen doprinos cjelokupnom opusu i respektabilnom broju skladbi hrvatskih skladatelja napisanih za naše natjecanje u proteklih, također respektabilnih, 30 godina. S veseljem ih predajemo mladim natjecateljima i novim naraštajima mladih pijanista, u nadi da će uživati izvodeći ih i družeći se s njima, baš kao što je to poželio i sam skladatelj.
 
Jelica Kuzmin
 
 
 
 
Cantus d.o.o. 
Broj izdanja | Edition Number Can. 351-3244
ISMN 979-0-801363-24-4
Zagreb, 2023.