Pretraživanje odaberi kategoriju

Makar, Marijan: Papandopulo, Villa-Lobos

Papandopulo, Villa-Lobos
Ubaci u košaricu
Cijena: 10,00 € 75,35 kn sa PDV-om
Dodaj u favorite »
U suvremenom svijetu glazbe malo je glazbenika koji se mogu nazvati renesansnim tipovima, što znači da svojom aktivnošću pokrivaju mnoga glazbena i glazbi pridružena područja. Takvim sveobuhvatnim interesima često je temelj u kvalitetnom obrazovanju, koje podupire istinska strast prema glazbenom izrazu. U hrvatskoj glazbi malo je takvih primjera, ali ih ima, i njihovi se tragovi i utjecaji osjećaju na mnogim i raznolikim glazbenim područjima.
Jedan je od takvih umjetnika i Marijan Makar (Zagreb, 7. veljače 1933.). Prva asocijacija vezana uz njegovo ime jest gitara, glazbalo kojim se, u razmacima, bavio čitav život. Međutim, Makarov umjetnički višedesetljetni aktivni vijek nije tako jednostavan, iako se sastav ovog njegovog obljetničkog diskografskog izdanja ne opire tvrdnji o usmjerenosti životnog izbora. Ovo je izdanje dvoznačno vrijedno: s jedne je strane izvor i potvrda nekih presudnih biografskih činjenica, a s druge pokazuje visinu i rafiniranost umjetničkih spoznaja koje je Makar pretočio u umjetničke interpretacije. On je multiinstrumentalist: osim gitare svira tamburu, mandolinu, kontrabas, sopile, gajde, lijericu, klavir i možda još poneko nespomenuto glazbalo. Ta raznovrsnost zacijelo mu je pomogla pri njegovanju odnosa prema emisiji zvuka. Tonska ljepota značajka je Makarovih interpretacija: finoća susreta prsta sa žicom kao da je unaprijed odredila kakvoću tona koji će biti posljedicom toga susreta. Topao, zaobljen i plemenit ton te lakoća svirke podjednako su prisutni i u tehnički kompleksnijim situacijama kao i u kantilenama i dotjeranosti pojedinih karakterističnih motiva. Makar svira na glazbalu koje je sagradio Paulino Bernabe, priznat među gitaristima kao vodeći majstor na svijetu, pa možda i to igra određenu ulogu u emisiji tona.
 
(Erika Krpan)
 
 
Cantus d.o.o. | Hrvatsko društvo skladatelja | HRT | ZAPRAF
Broj izdanja | CD number: 88924505052
Zagreb, 2023.
 

 

Boris Papandopulo  Tri igre za gitaru   
Heitor Villa-Lobos  Pet preludija   
Heitor Villa-Lobos  Popularna Brazilska suita   
Boris Papandopulo  Kvartet za gitaru, violinu, violu i violončelo  Marijan Makar gitara | Ernö Sebestyén, violina | violin Stefano Passaggio, viola Jörg Baumann, violončelo | cello