Pretraživanje odaberi kategoriju

Preplata na časopis Cantus

Glasilo Hrvatskog društva skladatelja
Preplata na časopis Cantus
Cijena: 132,00 kn sa PDV-om
Ubaci u košaricu Dodaj u favorite »

Časopis Cantus službeno je glasilo Hrvatskog društva skladatelja, ali i jedini časopis u Hrvatskoj posvećen isključivo domaćoj glazbi. Preteča današnjeg Cantusa bili su bilteni HDS-a koji su služili informiranju članstva i izlazili su prema potrebi. Ipak, već krajem četrdesetih godina pojavljuju se Muzičke novine, a 1950. Muzička revija kojih je Društvo bilo suizdavač. Kako je izdavanje tiskovine uvijek bio složen i financijski zahtjevan posao, oba lista su nakon par brojeva zamrla.

U razdoblju od 1979. do 1993. bilten HDS-a izlazi redovito, da bi se od te godine počeo pojavljivati u tehnološki naprednijem izdanju i pod novim imenom: Cantus. Pod uredništvom Jagode Martinčević časopis napreduje prema ozbiljnom i relevantnom periodičkom izdanju koje redovito informira o zbivanjima koja dotiču hrvatsku glazbu.

Godine 1998. uredništvo preuzima Erika Krpan, čija stručnost, znanje i stvaralačka energija, u kombinaciji sa sve većim financijskim mogućnostima Društva, uvodi Cantus u njegovo zlatno doba. Časopis raste kako brojem stranica i tekstova, tako i kvalitetom i tehnologijom opreme, pa uz informiranje i komentiranje glazbenih događaja donosi i niz vrijednih članaka, feljtona, kolumni i ostalih tekstova koji doprinose obogaćenju glazbene i muzikološke scene.

Kako takav koncept postaje sve teži za financiranje, Predsjedništvo Društva početkom 2006. godine donosi odluku o racionalizaciji sredstava, pa se tiskovina pojavljuje u novinskom formatu na smanjenom broju stranica i u skromnijoj opremi. Pod novim uredništvom, Cantus obrađuje šire glazbene teme, te poseban naglasak stavlja na autorsko-pravna pitanja, čime započinje osvješćivanje i edukaciju članstva, te širenje društvene svijesti o pravima glazbenika.

Danas Cantus izlazi dvomjesečno u tiraži od oko 1.200 primjeraka. Besplatno se distribuira svim redovnim članovima, te dijelu pridruženih članova, a može se kupiti po cijeni od 22 kune, dok godišnja pretplata na šest brojeva stoji 132 kune.

Izdanja časopisa potražite na linku www.hds.hr/cantus-casopis.