Pretraživanje odaberi kategoriju

Šulek, Stjepan: Koncert za violončelo i orkestar

Koncert za violončelo i orkestar
1
Ubaci u košaricu
Cijena: 6,97 € 52,52 kn sa PDV-om
Dodaj u favorite »
Redaktorska bilješka
 
Šulekov Koncert za violončelo i orkestar otvara središnje razdoblje skladateljeva stvaralaštva. Prema dataciji na završnoj stranici partiture (1949.), možemo ga smjestiti u zanimljivo poslijeratno razdoblje, u kojemu se profilira s jedne strane socrealistički javni okvir, dočim se, s druge strane, u samozatajnoj šutnji sveučilištā, akademijā i drugih kulturnih institucija javljaju i ovakvi, drukčiji individualni glasovi umjetnika.
Na način sukladan ruskome formalizmu (premda s njime ne dijeli i ideološki okvir) Šulek piše odvjetak klasičnoga koncerta. Odlikuje ga stilska jasnoća, preglednost forme i inventivno korištenje uobičajenih formalnih obrazaca. Harmonijski se jezik katkad kreće po rubu tonaliteta, ipak ga nigdje ne prekoračujući. Mnoga vrlo disonantna mjesta uvijek nalaze logičan put razrješenja prema tonalitetno orijentiranijim strukturama. Kao zanimljivosti ovoga koncerta svakako valja istaknuti neuobičajen i nadahnut spori uvod u prvi stavak te osobenu primjenu forme passacaglie u završnome stavku.
Premda je partitura napisana sigurnom rukom i vrlo minuciozno, ipak u prvom stavku Šulek na nekoliko mjesta mijenja instrumentaciju puhača. Ove sam izmjene uzeo u obzir i uvrstio ih u ovo izdanje.
 
Mladen Tarbuk
 
Cantus d.o.o., 2014.
Broj izdanja: Can. 112-3568
ISMN 979-0-801333-56-8