Pretraživanje odaberi kategoriju
Novi album Ivana Božičevića

Summer In The World, glazba za čembalo

Summer In The World, glazba za čembalo

Summer In The World

glazba za čembalo

Monika Woźniak, čembalo (Poljska)

 

SKLADBE NA ALBUMU:

Summer in the World, toccata za čembalo

Microgrooves, suita za čembalo

Willows are Green, Flowers are Crimson, za amplificirano čembalo

i računalno kontrolirane orgulje

If there is a Place Between, tri skladbe za čembalo

White Birds, za amplificirano čembalo i elektroniku

 

Sedam godina nakon prvog autorskog albuma Ivana Božičevića, izašao je drugi album plodnog i svestranog splitskog skladatelja u Cantusovoj ediciji, ovaj put isključivo sa skladbama za čembalo (uz elektroniku). Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus posebnu pažnju posvećuju prezentaciji skladatelja koji su aktivni u područjima izvan Zagreba, nastojeći pridonijeti decentralizaciji fokusiranosti na glavni grad i glazbenike aktivne u njemu.

Do suradnje skladatelja Ivana Božičevića i čembalistice Monike Woźniak došlo je – slučajno: upisavši vlastito ime u Google, Božičević je naišao na videosnimku svoje skladbe Summer In the World koju je izvela i objavila Monika Woźniak.

„Nakon što sam se oporavio od nevjerice izazvane njezinom nestvarno dobrom izvedbom, kontaktirao sam Moniku upitom za suradnju. Rezultat je pred vama: cjeloviti korpus mojih djela za solo čembalo, snimljen u Poznańu 2023., na izvrsnom instrumentu, građenom po uzoru na francuska barokna čembala“, rekao je Božičević.

O odabiru skladbi za ovaj je CD Božičević zapisao: „Čvrsti sam pobornik glazbenog recikliranja. Situacija u glazbenom životu već je desetljećima takva da su izvedbene prigode koje stoje na raspolaganju skladatelju suvremene glazbe vrlo rijetke. Čak i skladbe koje publika, kritika i izvođači ocijene vrlo vrijednima svoj koncertni put često završe nakon samo nekoliko izvedaba. Prerađivanjem za različite sastave borim se protiv takve situacije te zato ne treba čuditi da sve skladbe s ovog CD-a (osim Willows are Green, Flowers Are Crimson) imaju alternativne verzije, a često i više njih.

Ljetni glazbeni albumi često utjelovljuju bezbrižan i živahan duh – uživajte u atmosferi koju je zamislio Ivan Božičević, a lakoćom svoje svirke ozvučila Monika Woźniak. 

Sve o albumu pogledajte OVDJE