Pretraživanje odaberi kategoriju

Zauvijek autor

Zauvijek autor

  

Nova sezona serijala „Zauvijek autor“ na HRT-u od 14. svibnja

 

Život i stvaralaštvo hrvatskih glazbenih autora i tekstopisaca, redovnih članova Hrvatskog društva skladatelja, bit će predstavljeno u novoj sezoni dokumentarnog serijala „Zauvijek autor“. 

 

Nakon prve sezone iz 2017. koja je predstavila velike domaće skladatelje klasične i zabavne glazbe 20. stoljeća, nova sezona započet će s portretima Gibonnija, Vjekoslave Huljić, Zrinka Tutića i Alke Vuice koji otkrivaju kako je izgledao njihov glazbeni put i koje su im tajne autorskog zanata.

 

Što je inspiriralo Gibinu Posoljeni zrak i razlivena tinta, kako je mlada Alka Vuica započela svoju suradnju s Josipom Lisac, zašto Zrinko Tutić neke svoje hitove naziva „vodenim kozicama“ te kako su neki od stihova Vjekoslave Huljić našli svoje mjesto u svakodnevnom govoru, saznat ćemo u serijalu čiji je redatelj Toni Volarić, dok je Milan Majerović-Stilinović redatelj epizode posvećene Gibonniju. Također, autori u fokusu ovoga serijala govore o tome kako izgleda život profesionalnih autora u Hrvatskoj, kakvi su njihovo radno vrijeme i poslovna strategija te zašto im je važan sustav autorskih prava.

 

„Ovakve su priče posebno važne mlađim naraštajima jer pred sobom imaju primjere ljudi koji nisu odustali od svojih snova i kad im je bilo teško i kad su imali dojam da je najbolje pobjeći od izazova. Kad smo kod izazova, serijal je sniman u pandemiji, pa smo najveći dio sugovornika snimali u strogo kontroliranim i katkad ograničavajućim studijskim uvjetima te online sa sugovornicima diljem svijeta, od Mađarske, Slovenije, Makedonije i Italije do SAD-a i Argentine. Vjerujem kako to nije bitno utjecalo na kvalitetu priča o umjetnicima koji su skladali ili pak ispisali tekstove glazbenih podloga mnogih naših života i ljubavi i da će, zahvaljujući Hrvatskom društvu skladatelja, Cantusu i HRT-u, gledatelji saznati mnogo više o tim vrijednim ljudima”, izjavio je redatelj i scenarist serijala Toni Volarić, uz kojeg su surađivali snimateljica Andrea Kaštelan, ton majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović i montažer Alen Horvatić.

 

Nakon prve četiri epizode, serijal će se nastaviti s portretima Nena Belana, Miroslava Rusa, Berislava Šipuša, Mladena Tarbuka, Frane Đurovića, Zlatka Tanodija, Saše Antića i Siniše Leopolda.

 

U prvoj epizodi, u utorak, 14. svibnja u 20:15 sati na Prvom programu HTV-a, Zlatan Stipišić Gibonni će u razgovoru s Milanom Majerovićem-Stilinovićem razotkriti kulisu svojih „versi i nota“, od početaka u bendu Osmi putnik i suživota s ocem Ljubom Stipišićem preko hit albuma Mirakul i Judi, zviri i beštimje do rasprodanih arena i dvorana diljem regije.

 

Serijal je za Hrvatsku televiziju producirao Cantus/Hrvatsko društvo skladatelja.