Pretraživanje odaberi kategoriju

Izložba

Izložba posvećena Milku Kelemenu, u povodu 100. obljetnice njegova rođenja
Izložba

 

Milko Kelemen - strastveni tragač za nedostižnim i nedokučivim

 
U auli Gradske knjižnice u Zagrebu postavljena je izložba posvećena Milku Kelemenu, u povodu 100. obljetnice njegova rođenja, a trajat će do 15. svibnja 2024. 
 
Milko Kelemen bio je istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent i pedagog, rođen 30. ožujka 1924. godine u Podravskoj Slatini, a preminuo 8. ožujka 2018. godine u Stuttgartu. Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih skladatelja i utemeljitelja suvremene glazbe 20. st. bio je i pisac, publicist, fotograf, svjetski putnik, osnivač Muzičkog biennala Zagreb. Svojim djelovanjem trajno je upisan u svjetsku glazbenu povijest inspirirajući i fascinirajući publiku diljem svijeta. 
 
Izložba predstavlja raznovrsnu građu iz fonda Glazbenog odjela, zavičajne zbirke Zagrabiensia i Čitaonice novina i časopisa Gradske knjižnice u Zagrebu.
 
Autori izložbe, Igor Mladinić i Andrea Šušnjar, posebno zahvaljuju ustanovama koje su u ovu svrhu ustupile materijale i predmete iz svojih fondova i arhiva:                                                  
Zavičajnom muzeju Slatina za rukopise, autografe, notna izdanja, osobne predmete, plakete, odličja i plakate iz Osobne arhivske zbirke Milka Kelemena 
Hrvatskom društvu skladatelja za fotografije i plakat 1. Muzičkog biennalea Zagreb iz arhive Muzičkog biennala Zagreb 
Nakladničkoj kući Cantus d.o.o. za inozemna izdanja djela Milka Kelemena