Pretraživanje odaberi kategoriju

Novi albumi u Cantusovu katalogu

Novi albumi u Cantusovu katalogu

 

Iz naše glazbene radionice ponosno predstavljamo ekskluzivne nosače zvuka koji donose novu i uzbudljivu glazbu iz pera hrvatskih skladatelja u suradnji s vrhunskim interpretima i partnerima!

Prvi među njima objavljen je album Otkrivanja Vedrana Kocelja, iznimnog interpreta koji je u svome radu, i samostalno i kao član Cantus Ansambla, ali i orkestra HRT-a, godinama posvećen promociji skladbi hrvatskih autora. Njegov prvi samostalni album donosi interpretacije triju koncertantnih djela za trubu i orkestar, Concertina za trubu, timpane i gudački orkestar Borisa Papandopula, Serenade za trubu, klavir, gudače i udaraljke Brune Bjelinskog te Pop-koncerta za trubu i orkestar Igora Kuljerića. Snimke je Kocelj ostvario sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka i Pavla Zajceva. Album donosi i „bonus track“ za trubu solo – Seven Trumpets Srđana Dedića.

Dva albuma posvećena su autorskim opusima Dubravka Palanovića i Frane Paraća, a pripadaju vrijednim edicijama „Hrvatski suvremeni skladatelji“ i "Ligatura"

Autorski album Dubravka Palanovića, prvi ovoga autora, donosi ekskluzivne snimke njegove glazbe novijega datuma (od 2015. pa sve do 2023.), pisane za različite sastave (Concerto grosso Rovinjski, za gudače i čembalo; Echoes of the Other Worlds, za flautu solo; Sonata za violinu i klavir; Tu Alma y la mía, za flautu i klavir; Slobodan život, za glas i klavir te Koncert za violončelo i orkestar), u izvedbama istaknutih glazbenika, uključujući i njegove ansamble Acoustic Project Strings te Acoustic Project Chamber Orchestra.

U ediciji Ligatura, u suizdavaštvu s Hrvatskom radiotelevizijom objavljen je autorski album Frane Paraća, koji donosi njegova dva vokalno-instrumentalna djela: Missu Marulianu te suitu iz baleta Carmina Krležiana, u izvedbama Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, zborova Cantores Sancti Marci i Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić, uz sopranisticu Kristinu Kolar, baritona Ljubomira Puškarića te govornika Danijela Ljuboju, a pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića. Kao i kod ostalih albuma u okviru ove edicije, i naslovnicu ovoga izdanja krasi rad hrvatskoga likovnog umjetnika, u ovom slučaju Damira Očka.

Sastavom specifičan Trio Jongen, koji čine flautistica Renata Penezić, fagotist Žarko Perišić te pijanistica Martina Matolić odabrao je Cantus za izdavača svoga drugoga albuma, na kojem interpretiraju skladbe Ivana Božičevića (Spiritual Mountain i Tisuću borova, jedan mjesec), Tomislava Uhlika (Djevojčica iz moje ulice), Željka Brkanovića (Vocatio iz Stuttgarta) te Miroslava Miletića, prema čijoj skladbi album i nosi naziv – Freske.

Ponosni smo izdavači i drugoga albuma izvrsnoga Tria Elogio, gitarskog trija koji čine Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Uz skladbe Brune Vlaheka (Acumal), Zorana Juranića (Trijalog) i Krešimira Seletkovića (PerPeTuum mobile), album predstavlja i jednu skladbu portugalskoga autora Huga Vasca Riesa, po kojoj je album i nazvan – Quasi Ritorno.

Šest novih djela za tamburu i klavir naručili su i snimili Filip Novosel i Mia Elezović za album Susreti, a radi se vjerojatno i o prvom samostalnom albumu suvremene klasične glazbe za tamburu i klavir uopće. Njihove vrsne interpretacije novih skladbi za brač i klavir (Frano Đurović: Sonata za A brač i klavir; Ana Horvat: Šutljivost; Bruno Vlahek: Fotonal; Marko Bertić: Izgubljeni sanjari; Sanja Drakulić: Momento lento; Filip Novosel: Dva stavka za solo brač; Mladen Tarbuk: Encounters) pridonijet će obogaćivanju literature za ovaj instrument koji se posljednjih godina sve snažnije etablira kao solističko glazbalo ne (samo) tradicijske, već umjetničke glazbe.

 

Diskografska izdanja Cantusa d.o.o. sufinancirana su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.