Pretraživanje odaberi kategoriju

Autorski album

Autorski album

STABAT MATER I REQUIEM

NA DVOSTRUKOM ALBUMU SREĆKA BRADIĆA
UZ NJEGOV 60. ROĐENDAN

 

Dvostrukim autorskim CD-om, objavljenim u zajedničkoj ediciji Ligatura, izdavačka kuća Cantus Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatska radiotelevizija obilježavaju 60. rođendan Srećka Bradića, jednog od trenutačno najistaknutijih skladatelja u Hrvatskoj

 

U tridesetak godina stvaralaštva Srećko Bradić ostvario je reprezentativni autorski opus ispunjen brojnim nosivim ostvarenjima. Za svoja djela primio je niz nagrada i priznanja. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju Muzičke akademije u Zagrebu, od 2011. i umjetnički ravnatelj festivala Samoborska glazbena jesen.

 

Posrijedi je prvi autorski album toga istaknutog skladatelja, koji, kako bilježi autorica u izdanju Marija Saraga, "svakako dolazi zasluženo, a iako naizgled prilično kasno u njegovoj karijeri, zapravo se možda javlja baš u pravome trenutku". Objedinjuje i predstavlja dvije monumentalne skladbe: Requiem za soliste, zbor i orkestar iz 2015. i Stabat Mater za sopran, zbor i gudače iz 2021. godine.

 

"Djela okupljena ovim izdanjem prije svega duguju svoje postojanje ansamblima za koje su pisana", ističe Srećko Bradić. "S jedne strane, Simfonijskom orkestru i Zboru Hrvatske radiotelevizije, čijoj upravi i umjetničkom vodstvu i u ovoj prigodi upućujem zahvalnost što su me u sezoni 2015./2016. odabrali za rezidencijalnog skladatelja. Takve okolnosti omogućile su nastanak mojega Requiema o kojem sam dugo razmišljao. S druge strane dugogodišnja suradnja obilježava i moj odnos sa Zagrebačkim solistima koji je rezultirao s više ostvarenja, a svojevrsnu kulminaciju doživio je upravo skladbom Stabat Mater. Zahvaljujem, dakako, i Hrvatskom društvu skladatelja koje je potaknulo objavu ovog CD-a na kojem su sada trajno zabilježena ova moja ostvarenja".

 

Riječ je o djelima "iznimnoga intenziteta, koja zasigurno pripadaju vrhuncima Bradićeva opusa", zaključuje Saraga.

 

CD 1 predstavlja skladbu novijeg datuma, Stabat Mater za sopran, zbor i gudače, praizvedenu 9. listopada 2021. u crkvi Bezgrješnog srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Djelo su praizveli Zagrebački solisti i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Tomislava Fačinija uz solisticu, sopranisticu Moniku Cerovčec. Album donosi živu snimku s uspješne izvedbe u večeri praizvedbe djela.

 

"Bradić iznimno snažnom gestom u skladbi zajedno tka kontrastne osjećaje, ugođaje i stanja", piše Marija Saraga u knjižici CD-a. "Ovo djelo istražuje univerzum tih osjećaja, nekad bespomoćnih krikova, katkad gnjevnoga bijesa, a često i bolne blagosti ljubavi ili nježne tuge koja se probija kroz crnilo. Sve ovo iskazano je na iznimno opipljiv i duboko dirljiv način".

 

CD 2 donosi, pak, Requiem za soliste, zbor i orkestar, praizveden 29. listopada 2015. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Nakon praizvedbe djelo je studijski snimljeno i ta je snimka predstavljena na ovom albumu. Izvedbu potpisuju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Tončija Bilića uz soliste Martu Schwaiger, sopran, Dubravku Šeparović Mušović, mezzosopran i Luciana Batinića, bas.

 

Bradićev Requiem "posve je osobno (pa i osebujno!) djelo, koje će umnogome iznenaditi slušatelja", zaključuje Saraga. To je "dramatičan i emocijama nabijen krik živoga čovjeka koji se neizbježno susreće sa smrću i predaje joj se, no ne prije nego što joj iskaže svoj nesalomljiv duh".

 

Edicija Ligatura nastala je u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog društva skladatelja. Povezuje dvije institucije i dodaje novu vrijednost ciljevima kojima su inače obje posvećene. "Probire i izaziva najbolje kreativne potencijale sredine: autorske i izvođačke i promovira ih globalno, produljući im, poput ligature, trajanje, u budućnost".

 

Autorski CD Srećka Bradića drugo je izdanje u toj ediciji, otvoreno CD-om Osluškivanja Zbora HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija na kojem su zabilježene zborske skladbe Srećka Bradića, Frane Paraća, Anđelka Klobučara i Stanka Horvata. Bradićev album dio je i serije Suvremeni hrvatski skladatelji kojim Hrvatsko društvo skladatelja već desetljećima predstavlja opuse svojih istaknutih članova.

 

Glazbeni producenti na albumu bili su Pero Mihojević (CD1) i Vjekoslav Nježić (CD2). Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medije Republike Hrvatske.

 

 

 

Sve o izdanju pogledajte ovdje.