Pretraživanje odaberi kategoriju

PORIN

PORIN

Kvartet Papandopulo, Ana Batinica i Zbor HRT-a protagonisti su novih diskografskih izdanja

 
 

2022. godina je u Cantusu obilježena vrhunskim diskografskim izdanjima posvećenim promociji hrvatske glazbe koja će se naći i u utrci za Porin. Najsvježije naslove u Cantusovoj glazbenoj tvornici čine albumi iznimnih hrvatskih izvođača i ansambala: od Ane Batinice, preko Kvarteta Papandopulo do Zbora HRT-a koji donose ukupno 19 skladbi hrvatskih autora koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća i suvremenu glazbenu scenu.

 

SCENE, Kvartet Papandopulo

Jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, Kvartet Papandopulo, kojeg čine četvorica saksofonista Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak za Cantus su objavili svoj četvrti album „Scene“ koji je u cijelosti posvećen hrvatskim djelima. Ovo izdanje, kako ističe autorica programske knjižice i urednica CD-a Karolina Rugle, „zbroj je skladbi nastalih većinom na poticaj ili kao rezultat nadahnućā sjajnim interpretacijama članova kvarteta Papandopulo“.  Riječ je o skladbama Tomislava Uhlika, Tene Ivane Borić, Petra Obradovića, Olje Jelaske i Gordana Tudora po čijoj je skladbi „Scene“ CD i dobio ime. „Kreativna linija koja spaja autorice i autore na ovome izdanju upravo su sami glazbenici, čiji neumoran koncertni i pedagoški rad, mimo onoga u kvartetu Papandopulo, dodatno nadograđuje i oplemenjuje njihov zajednički komorni repertoar. Skladbe koje se ovom prilikom prvi put nalaze dostupnima na diskografskome izdanju, doživjele su u izvedbi kvarteta Papandopulo u kratkom razdoblju brojne uspješne izvedbe.“ (K.Rugle) Tonsko snimanje i produkciju CD-a potpisuje Krešimir Pustički, dok su za likovno oblikovanje odgovorni Karlo Kazinoti i Mišo Komenda.
 
Više informacija o izdanju i poveznicu za narudžbu u Cantusovom web shopu pronađite OVDJE. Album je dostupan i na DIGITALNIM SERVISIMA.
 

 

PTICOPJEV, Ana Batinica

Diskografsko izdanje „Pticopjev“ posvećeno djelima hrvatskih skladatelja za flautu, prvi je CD jedne od najistaknutijih hrvatskih fluatistica Ane Batinice, koja je od svojih ranih nastupa privukla pozornost intepretacijama djela suvremene glazbe i glazbe 20. stoljeća. Aktivna orkestralna i komorna glazbenica, na svom se prvom CD izdanju predstavila kao solistica u izvedbi zanimljivog presjeka djela hrvatskih skladatelja nastalih od druge polovine prošloga stoljeća do današnjih dana. Ovaj vrijedan diskografski poduhvat također je proizvod nagrađivanog snimatelja i producenta Krešimira Petra Pustičkog, a obuhvatio je osam djela za flautu solo iz opusa Rudolfa Matza, Božidara Kunca, Milka Kelemena, do skladateljâ naših suvremenika – Berislava Šipuša, Frane Đurovića, Vjekoslava Nježića, Dubravka Palanovića i Tibora Szirovicze, čiji je naslov skladbe „Pticopjev“ poslužio kao inspiracija i naslov CD-a. Autorica tekstova je Iva Lovrec Štefanović, urednica izdanja Srđana Vrsalović, dok je autor likovnog rješenja Bojan Gagić. 
 
Više informacija o izdanju i poveznicu za narudžbu u Cantusovom web shopu pronađite OVDJE ili album poslušajte na DIGITALNIM SERVISIMA.
 

 

OSLUŠKIVANJA, Zbor HRT

CD pod nazivom „Osluškivanja“ u izvedbi Zbora HRT-a prvo je izdanje nove Cantusove diskografske edicije Ligatura nastale u koprodukciji Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije. Edicija kojom se „probire i izaziva najbolje kreativne potencijale sredine: autorske i izvođačke i promovira ih globalno“ povezuje dvije institucije i dodaje novu vrijednost ciljevima kojima su inače obje posvećene. Prvi album u novoj ediciji posvećen je zborskim djelima hrvatskih skladatelja 20. i 21. stoljeća i to Srećka Bradića, Anđelka Klobučara, Frane Paraća i Stanka Horvata. Njihov odabir, prema riječima dirigenta i umjetničkog voditelja Zbora HRT-a Tomislava Fačinija, rezultat je istraživanja i programske odluke za izvedbom djela koja će „svojom kakvoćom biti reprezentativna za ansambl“, ali i „novi korak u zvuku, osluškivanju, zajedništvu, metamorfozama vokalnosti, čistoći i preciznosti“. Edicija Ligatura uz zvuk povezuje suvremeno likovno stvaralaštvo, prezentirajući aktualne hrvatske likovne umjetnike uz suradnju s kustosicom Karlom Pudar. Tako je naslovnica CD-a Osluškivanja obogaćena slikom Nine Atević Murtić uz likovno oblikovanje Ane Nikolić Baće. Tonsko snimanje CD-a, u zagrebačkoj Crkvi Bezgrješog Srca Marijina ostvarili su Marijana Begović i Božidar Pandurić, glazbenu produkciju potpisuju Vjekoslav Nježić i Pero Mihojević, autor teksta u programskoj knjižici je Borko Špoljarić, dok je urednica izdanja Srđana Vrsalović.
 
Više informacija o izdanju i poveznicu za narudžbu u Cantusovom web shopu pronađite OVDJE ili album poslušajte na DIGITALNIM SERVISIMA.
 
 
Kontakt za medije:
Đurđica Sarjanović
durdica.sarjanovic@hds.hr