Pretraživanje odaberi kategoriju

59. Glazbena tribina u Osijeku

59. Glazbena tribina u Osijeku

 

59. Glazbena tribina u Osijeku od 9. do 12. studenog

 
Osijek je ponovno grad domaćin, ovog puta 59. Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja, koja će biti održana od 9. do 12. studenog. Ovaj dugovječni festival svoj glavni cilj pronalazi u promociji suvremene glazbe, posebno one hrvatskih autora.
 
Svečano otvaranje festivala uveličat će nastup zbora HRT-a, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, a u četiri dana publika će imati priliku čuti koncerte austrijskog ansambla Zeitfluss, Kvarteta Papandopulo te gitarskog Trija Elogio, kao i kasnovečernje koncerte vrhunskog finskog klarinetista Mikko Raasakkae, međunarodno nagrađivanog ciparskog trija Monsieur Doumani te jednog od najistaknutijih predstavnika ‘world music’ žanra u Hrvatskoj, Zorana Majstorovića i njegovog kvarteta. Ovim se formatima želi privući pažnja šire osječke publike, ali i potaknuti neformalno druženje sudionika tribine, koja je oduvijek bila mjesto susreta glazbenika, žanrova i ostalih sudionika struke. Razgovori s umjetnicima dat će uvid u pozadinske priče samih umjetnika i programa koje će predstaviti na koncertima.
 
  
Ove godine, umjetnički ravnatelj Tibor Szirovizca produbio je suradnju s Kulturnim centrom u Osijeku. KC Osijek, s ravnateljem Ivanom Kristijanom Majićem na čelu tima, mlada je institucija koja svojim djelovanjem osnažuje kulturnu ponudu grada i važan je partner u realizaciji 59. Glazbene tribine.
 
Kulturni centar Osijek novi je element u slagalici osječke kulture. Grad je živi organizam, a njegova kultura važan dio identiteta. Zato je osnovni zadatak KC Osijek stvoriti novo mjesto koje kreira, razvija i promovira autentičnu kulturu Osijeka u zemlji i inozemstvu. Cilj Kulturnog centra je prepoznati nove izvore kulture te njima ispuniti ne samo vlastite prostore već i parkove, ulice, trgove i škole. Kulturni centar gradi se u rasadnik ideja, projekata te aktivne platforme za stjecanje iskustva osječkih studenata, mladih na početku karijere, afirmiranih umjetnika i umjetničkih suradnika, kao i u mjesto brojnih sadržaja visoke umjetničke vrijednosti.
 
„Osječka se publika pokazala vrlo otvorena za novu glazbu te vjerujem da će nastavak suradnje HDS-a i ovog multikulturalnog centra istočne Hrvatske omogućiti važne pomake u promociji suvremene glazbe, posebno hrvatskih autora, a ponajviše ostvariti velik i važan utjecaj na razvoj publike u regiji i šire”, doznajemo od umjetničkog ravnatelja, Tibora Szirovicze.
 
Glazbena tribina okuplja skladatelje, muzikologe, glazbene teoretičare i brojne izvođače u različitim sastavima, od solista do orkestra. Mjesto je gdje se hrvatski umjetnici povezuju i diskutiraju o glazbi te služi kao platforma za predstavljanje scene suvremene glazbe kroz praizvedbe i izvedbe.
 
Programi tribine održat će se na nekoliko lokacija – u Kulturnom centru Osijek, Domu HV-a „Ivan Rebrina“, Konkatedrali Svetog Petra i Pavla te osječkoj Barutani.
 
Ulaz na sve koncerte je besplatan, a više o rasporedu programa možete pogledati na poveznici: https://tribina.eu/
 

59. Glazbena tribina održava se u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, uz potporu partnera: Zaklada Ernst von Siemens, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Kulturni centar Osijek, HUZIP, Grad Osijek, MUZA, HAZU i AUKOS i Trica Caffe Bar.

 
 
Kontakt za medije:
Đurđica Sarjanović
durdica.sarjanovic@hds.hr