Pretraživanje odaberi kategoriju

Novo izdanje Anđelko Klobučar

Novo izdanje Anđelko Klobučar

 

Skladbe Anđelka Klobučara na ovom dvostrukom albumu zabilježane su u izvedbi Gudačkog kvarteta Sebastian, koji postoji već više od 30 godina, a upravo su oni imali posebnu poveznicu s ovim iznimnim skladateljem. Klobučar je tom sastavu posvetio svoj Peti gudački kvartet te djela Krist na križu U početku bijaše Riječ, dok je Collage na inicijativu Kvarteta Sebastian skladatelj preradio za taj sastav. Klobučar je odlazio na koncerte Kvarteta, radujući se svakoj novoj izvedbi nekog od svojih djela. Bio je autor koji je umjetnicima davao punu slobodu interpretacije, čemu je zasigurno pridonijelo i njegovo vlastito bogato interpretativno iskustvo. Nije se ustručavao komentirati vlastita djela, obrazložiti neku glazbenu situaciju i dati smjer mogućoj interpretaciji. 

Odsvirati i snimiti sve gudačke kvartete nekog skladatelja znači duboko zaroniti u njegov izraz i stil, postati mu glazbeno blizak. U ovom slučaju ta je bliskost ostvarena i osobnim poznanstvom i dugogodišnjom suradnjom, što Kvartet Sebastian čini autentičnim interpretom Klobučareva opusa.

Anđelko Klobučar jedan je od najvažnijih hrvatskih orguljaša i skladatelja. Opus mu broji 300 djela, a obuhvaća simfonijsku, koncertantnu, orguljašku, komornu, vokalnu, vokalno–instrumentalnu, filmsku i duhovnu glazbu. Okosnicu toga opusa čine orguljaška djela koja brojnošću, kvalitetom i raznovrsnošću nadilaze sva srodna ostvarenja u hrvatskoj glazbi. Drugu veliku cjelinu u njegovu opusu čine duhovna djela – zborovi, kantate, mise i oratoriji.

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1990. Preteča Kvarteta Sebastian bio je Kvartet muzičke omladine Zagreb, koji je djelovao od 1982. godine. Repertoar Kvarteta obuhvaća širok raspon glazbenoga stvaralaštva od renesanse do suvremene glazbe, s naglaskom na izvedbama djela hrvatskih autora. Povodom 30 godina postojanja, 2020., Kvartetu Sebastian uručena je Plaketa Hrvatskoga društva skladatelja, Povelja Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, te Plaketa Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika.

Sve o izdanju pogledajte ovdjea možete ga poslušati na svim digitalnim servisima 

 

 

Kontakt za medije:
Đurđica Sarjanović
durdica.sarjanovic@hds.hr