Pretraživanje odaberi kategoriju

Novo izdanje Adalbert Marković

Novo izdanje Adalbert Marković

Na albumu se nalaze Hrvatska misa in D – Hvalite Gospodina za mješoviti zbor i orgulje iz 1990. godine te Hrvatska misa – Ivan Pavao II. za ženski zbor, sopran solo (solistica: Valentina Fridrich) i orgulje nastala 1982. godine. Sve skladbe izveo je Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz orguljašku pratnju Milana Hibšera i pod dirigentskim vodstvom Antoanete Radočaj-Jerković. 

Kako ističe muzikologinja Erika Krpan u popratnoj knjižici izdanja, „važan dio zborskog dijela Markovićeva opusa sadrži više djela duhovnoga karaktera, među njima čak šest misa. (…) Duhovni dio njegova opusa pokazuje razvoj temeljnih skladateljevih značajki, osobito dojmljivih u dvjema misama koje su sadržajem ovoga tonskog zapisa.“ 
„Zborska je glazba“, nastavlja Krpan, „jedno od područja gdje se vidi ne samo širina Markovićeva zanimanja”, već je to i područje koje svjedoči otklonima u novo, točnije – „uključivanju pojedinih spoznaja o novome u tradicionalni glazbeni izraz.”

Svojom nadahnutom i vokalno-tehnički visokokvalitetnom interpretacijom izvođači su se trudili obogatiti hrvatsku zborsku literaturu podjednako u umjetničkom kao i duhovnom smislu, u nadi da će snimljene skladbe time ponovno zaživjeti u koncertnim prostorima, ali i u liturgiji.  

Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku najstariji je i najreprezentativniji umjetnički ansambl akademije. Kako kroz povijest, tako i danas Akademski pjevački zbor predstavlja važan dio identiteta Odsjeka za glazbenu umjetnost te je omiljeno mjesto susreta i umjetničkog djelovanja svih studenata glazbe i svih generacija. Do sada je zbor ostvario zavidan broj različitih i značajnih projekata, koji se sastoje od međunarodnih koncertnih turneja i suradnji, nastupa u zajedničkim projektima s drugim ansamblima, osvojenih nagrada na međunarodnim i nacionalnim zborskim natjecanjima, samostalnih koncertnih nastupa, sudjelovanja u opernim, operetnim i dramskim predstavama, snimanja nosača zvuka i drugih projekata. Od 2006. godine zbor vodi dirigentica dr. Antoaneta Radočaj-Jerković. 

Dirigentica Antoaneta Radočaj-Jerković izvanredna je profesorica zborskog pjevanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te dirigentica više zborskih ansambala. Za svoj umjetnički rad primila je brojne nagrade i priznanja, snimila više desetaka audio i video zapisa te nastupala na značajnim domaćim i svjetskim zborskim događanjima. Zborovima i zborskim pjevanjem bavi se multidisciplinarno -  kao reproduktivna umjetnica, kao autorica knjiga i znanstvenih tekstova te kao pedagoginja koja obrazuje generacije zborskih pjevača i dirigenata.  

Orguljaš Milan Hibšer samostalno i kao korepetitor koncertno nastupa na svim značajnijim orguljaškim festivalima i služi kao glavni orguljaš u svetištu sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu u Zagrebu. Predaje improvizaciju, organografiju i orgulje na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnoga fakulteta u umjetničko-nastavnom zvanju docenta. Aktivno se bavi skladanjem liturgijske, komorne, zborske i orguljaške glazbe. 

Sopranistica Valentina Fridrich diplomirala je pjevanje s pohvalom summa cum laude na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a među brojnim nagradama koje je osvojila ističe se Rektorova nagrada koju je dobila kao članica Opernog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku, koji umjetnički vodi profesor dr. Berislav Jerković, za izvedbu opere Ljubavni napitak Gaetana Donizettija. Redovito je nastupala na koncertima i sudjelovala u projektima u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost na akademiji. Kratko vrijeme bila je članica zbora Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, nakon čega je započela svoj pedagoški rad kao učiteljica klavira. U privatno vrijeme aktivno se bavi pjevanjem, ponajviše sakralne glazbe.

Album Dvije mise snimljen je u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Đakovu. Urednica izdanja je Srđana Vrsalović, za tonsko snimanje, miks i mastering zaslužni su Vinko Šincek i Željko Nikolin, autorica tekstova je Erika Krpan, a likovno oblikovanje potpisuje Emil Šimik. Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

 

Album Dvije mise hrvatskog skladatelja Adalberta Markovića novo je izdanje Cantusa dostupno na svim streaming servisima i u Cantusovom shopu: cantus.hr

 

 

Kontakt za medije:
Đurđica Sarjanović
durdica.sarjanovic@hds.hr