Pretraživanje odaberi kategoriju

Predstavljen novi album

Hrvatski gitarski kvartet predstavio album "Bagatelle za kućnu upotrebu" u prepunom atriju galerije Klovićevi dvori
Predstavljen novi album
Foto: Filip Kovačević 
 
 

41. Večeri na Griču bile su povod koncerta Hrvatskog gitarskog kvarteta na kojem je ujedno predstavljen i novi album “Bagatelle za kućnu upotrebu” u izdanju Cantus d.o.o.

 
Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić petu obljetnicu Kvarteta odlučili su proslaviti kreativnim diskografskim projektom posvećenim odabranim djelima hrvatskih skladatelja. CD “Bagatelle za kućnu upotrebu” tako je nastao uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, a u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, diskografskom kućom Cantus d.o.o. i Centrom za kulturu i informacije Maksimir, gdje je CD i snimljen u listopadu 2021. godine. Produkciju CD-a potpisuje Krešimir Petar Pustički, dok je autorica tekstova Petra Pavić.
 
Promociju svog prvog zajedničkog CD-a članovi kvarteta odlučili su održati na posljednjem koncertu svoje ljetne turneje koji je održan u Zagrebu, u okviru uglednog festivala 41. Večeri na Griču. U publikom prepunom atriju galerije Klovićevi dvori, izdanje su uoči koncerta predstavili urednica Srđana Vrsalović i Tvrtko Sarić, član kvarteta. Tom prilikom Tvrtko Sarić otkrio je kako je CD-projekt osmišljen za vrijeme lockdowna, a kojim su članovi Kvarteta željeli zabilježiti skladbe koje do tada nisu bile snimljene i objavljene. Uz skladbu „Bagatelle za kućnu upotrebu“ Zorana Juranića, po kojoj je CD i dobio ime, na njemu su objavljena djela Anđelka Klobučara, Miroslava Miletića, Viktorije Čop, Zorana Juranića i Gordana Tudora, kao i skladba Drmeš za Pendereckog i gitare Ive Josipovića. Djela Juranića, Miletića i Tudora izvedena su u okviru zanimljivog i emotivnog repertoara iz opusa Boccherinija, Vivaldija, Piazzolle i Prokofjeva uz vrijedne i duhovite komentare najmlađeg člana Kvarteta, Petrita  Çekua. Time je ovaj koncert, kao i projekt “Bagatelle za kućnu upotrebu” još jednom dokazao vrijednost kvalitetno osmišljenih programa i vrhunskih izvedbi u promociji glazbe i skladatelja, što je publika svesrdno prihvatila i nagradila.
 
Album „Bagatelle za kućnu upotrebu“ možete poslušati na svim digitalnim servisima te ga možete nabaviti u webshopu Cantusa.
 
 
 
 
 
Kontakt za medije:
Đurđica Sarjanović
durdica.sarjanovic@hds.hr