Pretraživanje odaberi kategoriju

Film

Film
Skladateljica Olja Jelaska i autorica IVONA VLADOVIĆ predstavljaju film „DUO“
 
Nakon filma Rodinova Meditacija, koji je predstavljen u prosincu prošle godine u Splitu, autorski tim Olja Jelaska (skladateljica) i Ivona Vladović (autorica filma) ovog će ljeta predstaviti novi uradak.
 
Novi zajednički projekt dviju umjetnica, film DUO premijerno će biti prikazan 6. srpnja u muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju, na konferenciji za medije Osorskih glazbenih večeri.
 
Film je rađen prema istoimenoj glazbenoj kompoziciji Olje Jelaska koja je napisana za flautu i vibrafon (triangl) a skladana je u trodijelnoj formi.  Skladba se nalazi na autorskom nosaču zvuka Olje Jelaska, u izdanju Cantusa, a izvedbu za film potpisuju Ivana Kuljerić Bilić,  vibrafon (triangl) i Ana Domančić, flauta.
 
Od skladateljice doznajemo detalje:
 
Specifičnost ovog filma je u tome što film prati ideju glazbenog sadržaja i ima trajanje kao i trajanje skladbe. U svijetu filma obično glazba prati radnju scenarija filma, dok je u ovom primjeru obrnuto:  film prati formu i dinamiku glazbene ideje i od nje gradi scenarij.
 
Film i skladba tako postaju neodvojiva cjelina te prerastaju i glazbenu i filmsku formu u neki viši oblik filmskog izričaja koji slijedi i opisuje glazbenu ideju a koja je uvijek introspektivne i subjektivne prirode.
 
Tema filma „DUO“ bavi se propitivanjem ravnoteže ženske i muške energije u istoj osobi. Ova dva polariteta u psihi mogu biti neosviještena ili djelomično osviještena, a često ne postoji njihova integracija u prirodnu cjelinu.
 
Kada osoba koja živi u svijetu koji je po svojoj prirodi dualan – a njen unutarnji svijet nije povezan u jedinstvenu cjelinu – ona je reaktivna ovisno o vanjskim okolnostima a ove dvije suprotne energije prepuštene su nekom instinktivnom preživljavanju. Film se može promatrati kroz različite prizme: muško-ženskih odnosa općenito, muško-ženskih polariteta u istoj osobi ali prava je suština unutarnja. Svi osobni i svjetski sukobi i konflikti samo su odraz neprepoznatih i neintegriranih dijelova unutar nas samih – a tada dolazi do refleksije u neposrednoj okolini pa izgleda kao da su sukobi vanjski.
 
Dinamika filma prati glazbeni sadržaj te prolazi unutarnjim svijetom u kojem dva aspekta traže svoj međusobni balans te način povezivanja. Muški aspekt bez ženskog, i obrnuto, osjeća odvojenost, nepovezanost, nestabilnost, stalni osjećaj vlastite nedostatnosti kao i nemoći u svijetu koji je sam po sebi nestabilan i promjenljiv.
 
Dva suprotna polariteta, čija je priroda da budu zajedno, postepeno pronalaze način povezivanja, usklađivanja jedan s drugim. No prije konačne integracije – jedan aspekt navikao do tada na samodostatnost i okrnjeni način preživljavanja mora odustati od svog krivog samopoimanja i otvoriti prostor u umu da prihvati one druge karakteristike koje je do tada potiskivao. Tako osoba ulazi u proces usklađivanja sa samom sobom do konačne integracije sa suprotnim aspektom što dovodi do mira, cjelovitosti i prihvaćenosti unutar same sebe.
 
Scenarij, produkcija i režija: Ivona Vladović
Snimanje: Darko Škrobonja
Montaža: Sandro Baraba
Fotografija: Alma Štrkljević
Izvedba: Patricija Bušić i Mario Nebosenko
Skladba: Olja Jelaska
Sviraju: Ivana Kuljerić Bilić, vibrafon (triangl) i Ana Domančić, flauta