Pretraživanje odaberi kategoriju

Jubilarni 30. Porin obilježen uspjehom Cantusovih izdanja!

Jubilarni 30. Porin obilježen uspjehom Cantusovih izdanja!

 

Na dodjeli ugledne Glazbene nagrade Porin, koja je ove godine održana po 30. put, Cantusova izdanja ovjenčana su s dvije vrijedne statue! 

Ukupno deset nominacija u kategorijama za Najbolji album klasične glazbe, Najbolju skladbu klasične glazbe, Najbolju izvedbu klasične glazbe, Najbolju snimku albuma klasične glazbe i Najbolju produkciju albuma klasične glazbe ukazali su na vrhunske rezultate iz Cantusove diskografske radinosti.

U uskoj konkurenciji, nominacije za Porina osvojila su sljedeća Cantusova izdanja: SCENE u izvedbi Kvarteta Papandopulo, album FABLIAU Danija Bošnjaka, izdanje BORIĆ / ČOP / KIŠ: 40, Autorski album IVANA JOSIPA SKENDERA te album BAGATELLE ZA KUĆNU UPOTREBU Hrvatskog gitarskog kvarteta.

U produkcijski i sadržajno bogatom programu 30. Porina, koji je održan 28. travnja u Boćarskom domu u Zagrebu uz izravni prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, uživo su nastupila neka od najvećih glazbenih imena i to ne samo ovogodišnjih nominiranih, već i onih koji su obilježili prethodnih 30 godina.

Naše zvijezde večeri bili su Kvartet Papandopulo i Gordan Tudor koji su za svoj album Scene bili nominirani u čak četiri kategorije te su svojim nastupom u Boćarskom domu ujedno i jedini predstavili kategoriju klasične glazbe na obljetničkom 30. Porinu. S njihovog je albuma, u uskoj konkurenciji, Gordan Tudor za svoju skladbu Scene, za kvartet saksofona osvojio Porina za Najbolju skladbu klasične glazbe, dok je Porin za Najbolju snimku albuma klasične glazbe osvojio Božidar Pandurić, ovog puta za Cantusovo izdanje Borić / Čop / Kiš: 40 posvećeno trima skladateljicama u izvedbi Cantus Ansambla.

Album Fabliau i Dani Bošnjak, nominirani su u čak tri kategorije, ostvarujući veliki uspjeh u promociji vrijednog hrvatskog repertoara za flautu, kao i vrhunskih interpretacija umjetnički nadahnutog Danija Bošnjaka. Ivan Josip Skender za svoj se skladateljski rad istaknuo nominacijom za Najbolju skladbu klasične glazbe za svoje djelo (Anti)pop sketches za ansambl s prvog autorskog albuma koji je prošle godine pod Cantusovom edicijom „Hrvatski suvremeni skladatelji“ predstavio dio njegovog bogatog skladateljskog opusa. U istoj kategoriji istaknuo se i akademik Zoran Juranić, čiju su skladbu Bagatelle za kućnu upotrebu nadahnuto interpretirali članovi Hrvatskog gitarskog kvarteta na istoimenom albumu.

Glazbena nagrada Porin tijekom tri desetljeća predstavlja najbolje iz svih žanrovskih i strukovnih kategorija u tekućoj godini. Kao i sve što traje toliko dugo i gdje su brojna imena ostavila svoj pečat što organizacijski, što kao glazbenici koji su svojim skladbama i izvedbama obilježili hrvatsku scenu, imala je svoje uspone i padove, bolje i lošije godine, ali svi glazbenici koji su u tim godinama iskočili kao najznačajniji, utkali su dio sebe u glazbenu nagradu Porin.” Utemeljitelji glazbene nagrade Porin su HDS – Hrvatsko društvo skladatelja, HRT – Hrvatska radiotelevizija i HGU – Hrvatska glazbena unija.