Pretraživanje odaberi kategoriju

Autorski album

Autorski album

Edicija Suvremeni hrvatski skladatelji obogaćena je novim autorskim albumom Ivane Kiš!

 
 
Skladateljica Ivana Kiš objavila je svoj prvi album i to unutar edicije Suvremeni hrvatski skladatelji u izdanju Cantusa. Ova iznimno zanimljiva i pomalo samozatajna skladateljica s izraelskom adresom autorica je nemalog opusa koji čine solistička, komorna, orkestralna i glazbeno-scenska djela.
 
Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Marka Ruždjaka, Ivana Kiš magistrirala je na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu gdje su joj profesori bili Louis Andriessen, Gilius van Bergeijk i Diederik Haakma Wagenaar. Nakon toga, aktivno sklada za kazalište, a njezin opus postaje trajno obilježen širinom skladateljskog pristupa i otvorenosti prema izvanglazbenim elementima (prvenstveno drami ili vizualnim medijima). Glazbu su joj diljem Europe izvodili renomirani solisti i ansambli, a danas predaje teorijske predmete i kompoziciju na glazbenom odsjeku škole Hof HaSharon i na Muzičkom konzervatoriju u Kiryat Onu (Izrael).
 
Kako saznajemo iz teksta knjižice novog CD-izdanja, autorice Karoline Rugle: „Skladbe predstavljene na ovom albumu nisu odabrane kakvim tematskim objedinjavanjem niti čine linearan vremenski prikaz skladateljskog opusa, što potvrđuje i autorica, pojašnjavajući: 'Tražila sam kompozicije koje se jedna na drugu nadovezuju dramatski, karakterno ili emocionalno, ili po potrebi stvaraju kontrast. Namjera je da album bude zanimljiv kao cjelina, da slušateljima donosi novi zvuk ili se zadržava na starome, po estetskoj potrebi. '” 
 
Tako nas na albumu očekuju skladbe među kojima su Supertramp's journal u uvjerljivoj izvedbi Krešimira Bedeka, Unreparable 7-Minute Study (about the possibility of not getting to the right place in the right time) i Lamentation (is when grief pours out) u izvedbi Cantus Ansambla, Rosin put kući u interpretaciji Nikole Fanijanića na saksofonu i Krešimira Bedeka na gitari te skladba Jedan, za čembalo i elektroniku u izvedbi Franje Bilića. Izdanje donosi i nove neobjavljene snimke skladbi Galijot za elektroniku i Krug za oktet limenih puhača i dva udaraljkaša u izvedbi Okteta slovenskih limenih puhača i Udaraljkaškog dua Drumartica s Glazbene tribine u Opatiji održane 2015. godine.
 
Više o izdanju pogledajte OVDJE u Cantusovom web shopu, a i poslušati na digitalnim servisima.
 
 
 
 
Kontakt za medije:
Đurđica Sarjanović
durdica.sarjanovic@hds.hr