Pretraživanje odaberi kategoriju

Koncert

Koncert

Koncertno prisjećanje na skladatelja Marka Ruždjaka 

povodom desete godišnjice smrti

U srijedu, 28. rujna, u Preporodnoj dvorani HAZU s početkom u 20 sati održat će se autorski koncert posvećen skladatelju, profesoru i akademiku Marku Ruždjaku s početkom u 20 sati. Prošlo je već deset godina od prerane smrti ovog posebnog autora i čovjeka, a njegovo se odsustvo i danas snažno osjeća na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Ova tužna obljetnica povod je koncertu, a njegov pomno odabran program koncerta dat će publici uvid u zvučnu sliku Ruždjakova stvaralaštva od 1979. do 2011. Njegove će skladbe interpretirati vrsni glazbenici: gitarist Petrit Çeku i Trio Elogio, Riječki klavirski trio, udaraljkaš Filip Merčep, klarinetist Davorin Brozić, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić i saksofonist Goran Jurković.

Na programu su neke od meni najdražih skladbi iz Ruždjakova srednjeg i kasnog opusa koje sam jednostavno htio opet čuti uživo. Skladbe kojima sam se uporno vraćao kroz svoje dvadesete, koje bih često analizirao i kojima sam bio inspiriran. S obzirom na Ruždjakov briljantan opus i brojne kompozicije koje su još za njegova života ušle u antologiju hrvatske glazbe, smatram da je odabirom ovih skladbi predstavljen jedan intimniji portret Marka kroz veoma osobni jezik kojim nam se glazbeno obraćao. Na koncu, to su skladbe kroz koje sam ga i doživljavao kao autora i kojima bih predstavio njegov opus nekome tko ga ne poznaje.“, izjavio je selektor programa, skladatelj Tomislav Oliver, koji je diplomirao kompoziciju upravo u Ruždjakovoj klasi.

Na probama Trija (Elogio), kada pripremamo Ruždjakove skladbe, često razgovaramo o tome kako mašta ovog velikog skladatelja uvijek nadilazi ono očekivano. Nenametljivost i noćna atmosfera njegove glazbe čini je pomalo nepristupačnom, ali ako uronite u nju, osobito u gluho doba noći, mogu vam se otkriti vjetrovi koji su koliko teško opisivi toliko i prekrasni“, izjavio je Petrit Çeku, gitarist svjetskog glasa koji je svoj dom pronašao u Zagrebu.

Udaraljkaš Filip Merčep prisjeća se Ruždjaka iz studentskih dana: „Profesora Ruždjaka imao sam privilegiju upoznati još kao student prve godine Muzičke akademije u Zagrebu. Bio je izrazito zanimljiv i strastven u svojem poslu pa smo svi rado dolazili na nastavu. Njegov me Notturno vrlo brzo fascinirao jer mi je to bilo prvo iskustvo u kojem sam čuo ritmične udaraljke kao instrument u suptilnoj službi glazbene boje.“ 
 
Bio sam student treće godine na akademiji na kojoj sam slušao Ruždjakova predavanja. Zamolio sam ga jednom prilikom note skladbe Yours Sincerely... te mi ih je uručio idući tjedan, uz posvetu: 'Mladom kolegi Broziću, s poštovanjem, Marko Ruždjak.' Od tada je naša najveća poveznica bila upravo ta kompozicija, iako nikad nismo o njoj pričali. Ono što bih u njegovoj glazbi označio kao prepoznatljivo, jest tišina – neizostavni motiv Ruždjakove glazbene cjeline“, prisjeća se Davorin Brozić, klarinetist, dirigent i pedagog.
 
Mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, vrsna interpretkinja djela hrvatskih suvremenih skladatelja, s dragošću se osvrće: „Prvi susret s profesorom Ruždjakom imala sam na studiju. Bio je posvećen nastavi, zabavan i svima drag, a kao mentor, maksimalno brižan i angažiran. Kasnije sam izvodila nekoliko njegovih kompozicija, sa Zborom HRT-a i s Cantus Ansamblom, a nešto i snimila (upravo Versus s Davorinom Brozićem). Draga su mi uspomena note koje mi je poklonio, par mjeseci prije nego što je umro, uz posvetu: ‘... kad Vam se ćefne... okušajte se u ovoj svinjariji..’“  
 
Sjećam se jednostavnosti, duhovitosti i preciznosti kojom nas je uvodio u svijet glazbe 20. stoljeća. Njegova predavanja sigurno su glavni razlog zašto i danas volim suvremenu glazbu i želim je približiti publici interpretacijom koja bi barem dijelom bila zanimljiva kao njegova predavanja“, rekao je saksofonist Goran Jurković.
 

Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu prethodnu najavu na mail cantus@cantus.hr

Koncert se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa d.o.o., uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

 

 

 

Kontakt za medije:
Đurđica Sarjanović
durdica.sarjanovic@hds.hr